nedjelja, 17. veljače 2013.

Ljekovita svojstva cvekle: Popravlja krvnu sliku, služi za jačanje imuniteta. Također, cvekla popravlja opšte stanje u organizmu.
Cvekla kao lijek
Cvekla kao lijek


Cvekla se preporučuje za liječenje od tumora, leukemije i raka, kao i za ublažavanje tegoba od niskog pritiska, žuči i želuca, gripa i drugih poremećaja. Povoljno utiče na nerve i rad mozga. Supstance betanin i betain koje se nalaze u cvekli podstiču razmenu materija, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove i pomažu kod bolesti jetre. Zahvaljujući jodu, cvekla je korisna u borbi arterioskleroze. Takođe, cvekla čisti krv i usporava starenje. Cvekla je korisna u liječenju malokrvnosti, naročito kod djece jer sadrži visok procenat gvožđa. Ona sadrži celulozu i pektin pa povoljno djeluje i na rad crijeva.

Sok od cvekle, jabuke i mrkve


Sastojci:
-1 kg cvekle oguliti i izrendati
-1 kg mrkve oguliti i izrendati
-1 kg jabuka oguliti i izrendati
-2 limuna
-šećera ili meda po želji

Priprema:

Pripremljenu izrendanu masu sastaviti, dodati iscijeđena dva limuna , posuti šećerom ili medom i ostaviti 12 sati na hladno mjesto. Sutradan procijediti kroz sterilnu gazu. Od ove mase se dobije oko litar i po soka. Čuvati u frižideru! Piti po jednu-dvije kašike ujutro, natašte (prije jela). Uglavnm sok se preporučuje za poboljšanje opšteg stanja organizma, jačanje imuniteta, za jačanje krvne slike.


Svježi sok od cvekle:

Cvekla ima ljekovito dejstvo i kod najtežih oboljenja, ali kuhanjem gubi svoju ljekovitost, pa je najbolje napraviti sok od presne cvekle. Od jednog kilograma cvekle može se dobiti oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom. Kada ova smesa odstoji, dobro se procjedi i pije u gutljajima cijelog dana. Kod najtežih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka. Kada se osjeti poboljšanje, količinu treba smanjiti na četvrtinu.


Čorba od cvekle za jačanje krvi

Za jačanje krvi i oporavak organizma pripremite čorbu po sljedećem receptu. Isjecite dvije veze mladih listova cvekle i stavite da se kuha. Sa cveklom neka se kuha i veza peršunovog lista (10 - 15 minuta). Istovremeno nasjecite glavicu crnog i dva čena bijelog luka, narendajte korijen šargarepe, jedan korijen peršuna i manji korijen celera. U to dodajte sitno narendane 4 - 5 cvekli i sve prelijte velikom kašikom ulja i sokom od limuna. Na kraju sve stavite u vodu sa lišćem i odmah sklonite sa vatre.


Sirup od cvekle

Ovaj sirup je veoma zdrav i namijenjen onim osobama kojima je loša krvna slika…Poslije dva mjeseca uzimanja ovog sirupa doktor vam neće vjerovati da ste to vi.

Sastojci:
1 kg cvekle 
1/2 kg mrkve (ne šargarepa, jer ima manje soka od mrkve) 
3 manje narandže ili samo 2 ako su velike (u manjima ima više soka)
1/2 kg kiselih jabuka 
1 limun 
500 gr meda

Priprema:

Cveklu, mrkvu i jabuke oljuštiti i isjeckati na manje komade i ubaciti u sokovnik i iscjediti sok. Posebno limun i narandžu iscjedimo i dodamo u sok iz sokovnika, dodamo med (najbolji je lipov, bagremov ili livadski med). Sve povremeno miješamo da se med ujednaci sa sokom. Sipati u flaše. Dobije se oko jedan i po do dva litra sirupa. Ovaj sirup uzimajte svako jutro na prazan želudac oko 1 dcl razblažen sa vodom jer je ovako mnogo sladak. Ukusan je, veoma hranljiv i zdrav.


Cvekla - Napitak za snižavanje holesterola i triglicerida

Cveklu očistit i staviti u sokovnik zajedno sa 5 komada limuna. Iscijediti 1,5l soka i sipati u bocu od 1,5l. Pjena koja se napravi cijeđenjem soka isto se sipa u flašu. Zatvoriti bocu i staviti u frižider. Pije se 1dcl prije podne i 1dcl naveće. Svaki put prije upotrebe soka protresti malo bocu. Nekim ljudima potrebna je jedna doza od 1,5l ovog napitka da bi regulisali povišen holesterol i trigliceride a pojedinim 2 doze a sve zavisi od organizma. Napomena: Nemojte niti slučajno početi piti 2. dozu dok ne provjerite nalaze nakon što popijete 1. dozu ovog napitka.


Broj komentara: 8:

  1. jako je dobra za krv ali za lijecenje tumura prvi put cujem... mozda

    OdgovoriIzbriši
  2. Koja je razlika izmedju mrkve i sargarepe?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne postojin razlika osim u nazivu i jedno i drugo je repa samo je šarga-REPA MADJAREKI IZRAZ ZA MRKVU.

      Izbriši
  3. Recept koji pravim svojoj djeci
    1kg mrkve
    1kg limuna
    1kg cikle
    sve iscjedim u sokovniku zatim u taj sok umješam 0,5kg meda od kadulje ulijem u boce i stavim u frižider. Svako jutro natašta popiti 1 dcl, predhodno obavezno protresti bocu. Recept sam dobila od žene koja je u voćarni gdje sam radila redovno kupovala sastojke.

    OdgovoriIzbriši
  4. cvekla kao lek za zubobolju.narendati svezu cveklu i staviti izmedju desni i bolesnog zuba za par minuta najaci bol staje .isprobano deluje.

    OdgovoriIzbriši
  5. 1997 radikalno odstranjena dojka, zracenje, citostatici - pila sam sok; 1 cvekla (mala), 1 sargarepa, 1 pomorandza, 1 limon, 2-3 lista svezeg kupusa, nekad i 1 jabuka. Sve u sokovniku. Nisam imala pojma koliko treba piti. Pila sam 4 meseca 3 puta dnevno jedan sat pre jela. Napravila mesec dana pauzu a onda jos 4 meseca jednom dnevno - svaki dan ujutru umesto dorucka. Osecala sam se fantasticno. I sad umem povremeno da uzivam u ovom soku. Tema je cveklo, al mozda ovo nekom zatreba: posle operacije sam koristila i mesavinu: 100 gr. seme koprive , 100 gr. orahe i 1 kg. med. Sve pomesati i uzimati 3 x 1 malu kasicicu . Cisti krv i jaca imunitet.

    OdgovoriIzbriši
  6. koliko treba cvekle za ovaj napitak

    OdgovoriIzbriši
  7. Popila svjezi sok od cikle na prazan zeludac, bilo mi je jako lose... Nista mi nije zeludac preradio!

    OdgovoriIzbriši

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove bloga Prirodni Lijek. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Blog Prirodni Lijek zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Posljedni dodani članci

Pokreće Blogger.

Translator