Sok (sirup) od višanja koji se ne kuha

Koliko je visnja zdrava ne moram vam govoriti jer svi to veoma dobro znamo, ali kako je ostaviti za zimu a da zadrzi sve svoje dragocene sastojke i aromu bez dodatka konzervansa i vode, mozete procitati u ovom receptu. 

Sa ovim sokom, nasa mama je uvek pocinjala sezonu pravljenja zimnice a u nasim ludim, pubertetskim godinama kada nismo hteli da pijemo domaci sok, dok su drugi pili one cool kupovne, uvek je pravila po neku flasu da se nadje za nedaj-boze oko dobijemo temperaturu jer je u tom slucaju bio nezamenljiv. 

Ovog pravila i recepture ovog soka se i ja drzim. Zaista vam ga od srca preporucujem i kao lek i kao uzitak.

Potrebni sastojci:
  • 10 l procedjenog soka od visnje  
  • 10 kg kristal secera  
  • 7 kesica limuntusa
Priprema:

Visnje ocistiti od lisca, peteljki i trulih plodova pa ih  dobro oprati i ocediti od viska vode. 

Prebaciti ih u sud u kome mogu stajati 24 sata /moze i malo manje/ i dobro ih izgnjeciti, tako da se meso visnje skroz odvoji od kostica. Ubaciti 3 kesice limuntusa, promesati, pokriti i ostaviti na nekom hladnom mestu da odstoje. Ja licno ih dok stoje, par puta  dodatno dognjecim.

Kad su dovoljno odstajale, visnje procediti kroz djevdjir, pritiskajte ih sa necim da sto vise mesa i soka izadje kroz djevdjir. Zatim sledi jos jedno cedjenje,ovog grubog soka, kroz gustu gazu ili pelenu, tako sto cete kasikom prevrtati nakupljeni talog na gazi da bi sok mogao da prolazi. Povremeno oprati gazu da bi sok lakse prolazio. Ono meso visnje koje ostane u gazi, meni sluzi, uz dodatak par saka celih polutki od visnji za pravljenje dzema.


Sada izmerite tacnu kolicinu soka u litrima i spram te mere dodajte secer i limuntus. Vodite racuna da ste vec jednu kolicinu limuntusa dodali, pa sad dodajte samo razliku.
Dobro promesajte i svakih 15 minuta mesajte dok se secer ne rastopi i sjedini sa sokom. U jednom momentu pocece da se po povrsini skuplja blaga pena i nju morate svu pokupiti. Kad pene vise ne bude, pobedili ste.

Sada mozete puniti flase i dobro ih pritegnite zatvaracima.  Jako je vazno da flase i zatvaraci budu cisti, sterilisani i hladni. Ja dobro oprane flase /koje mi sluze samo za ovaj sok/ stavim u hladnu rernu ukljucim je na 110 c i kad se termostat iskljuci posle par minuta iskljucim rernu i ostavim flase u njoj dok se malo ne prohlade. Posle toga se hlade okrenute naopako na sobnoj temperaturi. Zatvarace za flase jednostavno prokuvam i dobro osusim. Flase uvek pripremim dan ranije.

Napunjene flase drzati na tamnom i po mogucstvu hladnom mestu, podrum ili spajiz.

Kad se pozelite soka, otvorite flasu , napravite sok po vasoj meri a flasu stavite u frizider. 

Od 10 litara ocedjenog soka od visnje i dodatak secera, dobicete 15 litara sirupa, tako da znate koliko ce vam trebati flasa.

Pročitajte više o ljekovitosti višanja