srijeda, 5. lipnja 2013.

Bobe crne bazge - Otrovne ili lijek?

Crna bazga
Crna bazga

Novija znanstvena istraživanja su pokazala da je upotreba boba bazge u narodnoj medicini barem djelomično opravdana jer bobe bazge sadrže neke tvari koje mogu spriječiti razne viruse gripe

Umnogim europskim zemljama bobe bazge (Sambucus nigra) su vrlo cijenjeno šumsko voće. Od zrelih boba priređuju se sirupi, kompoti i pekmezi, pripremaju se voćni sokovi, rakija, vino i ocat, prave se pite, pudinzi, umaci i preljevi, bobe se iznose na tržnice ili se čak koriste u prehrambenoj industriji. Kod nas se bobe malo koriste, samo ponekad u narodnoj medicini, dok mnogi neupućeni još uvijek smatraju da su bobe bazge otrovne.

Kiselkasto slatkaste, zrele bobe bazge sadrže organske kiseline, a najviše vinske i jabučne, dosta vitamina B1, C i E, mineralne tvari, nešto karotena, gorke tvari, nešto pektina te eterično ulje od kojeg potječe ljekovito djelovanje boba bazge. U narodnoj medicini bobe bazge najčešće se koriste za čišćenje krvi i jačanje imuniteta, protiv kašlja, gripe i prehlade, za poticanje apetita i pospješivanje probave te kao blago sredstvo za čišćenje.



19 komentari:

  • habibi says:
    5. lipnja 2013. u 20:45

    boboce od zove su otrovne samo kad se jedu sirove,neobradene.Nisu bas opasne po zivot,izazivaju povracanje i proljev.

  • Anonimno says:
    5. lipnja 2013. u 21:46

    i mene zanima kako se radi vino od bazge,hvala

  • Anonimno says:
    5. lipnja 2013. u 22:06

    zar nije bazge otrovne.

  • Anonimno says:
    6. lipnja 2013. u 01:07

    zOVIN CVET I BOBICE SU VEOMA LEKOVITE, ja ih koristim ceo zivot, caj je lekovit kao aspirin, protiv gripe koriste za čišćenje krvi i jačanje imuniteta, protiv kašlja, gripe i prehlade, za poticanje apetita i pospješivanje probave te kao blago sredstvo za čišćenje.Ljudi peku rakiju, samo malo se dobije svega tri litre od 100 kg. bobica.Tako da slobodno mozete koristiti.

  • Autor je uklonio komentar.
    Bosanka Osvetnica says:
    1. srpnja 2013. u 20:24

    Autor je uklonio komentar.

  • Anonimno says:
    1. srpnja 2013. u 20:25

    Bobice da, ali kospice ne, one su navodno otrovne!

  • Anonimno says:
    12. srpnja 2013. u 14:29

    P

    robala sok od cvijata I bobica dzem redivno je opet u august nadam se veliki pozz citaocima.

  • Anonimno says:
    12. srpnja 2013. u 15:19

    Ja svake godine radim sok od bobica bazge a prosle sam godine prvi put radila i liker..odlicno je sve:-)

  • Anonimno says:
    14. srpnja 2013. u 16:38

    MOLIM DAMI NAPISETE RECEPT ZA LIKER OD BOBICA BAZGE HVALAA.

  • Anonimno says:
    20. srpnja 2013. u 16:58

    Liker od Bazge...
    3 l. plodova bazge
    2 l. vode , kuhati pola sata zatim dodati 1 kg secera. Zacine dodati po ukusu ( ja koristim : cimet , karanfilice , Vanilinstangice ) jos sat vremena kuhati i procijediti .
    Kad se ohladi procijediti i dodati rakije po volji ( ja koristim rakiju od jabuke i kruske odlicno je ).
    Napomena :
    Bobice moraju bit potpuno zrele tj. crne ( crvene ili zelene izdvojit jer su one otrovne ) !!!
    Da vremena si trebate odvojiti jer 3 lit. zrelih ociscenih od pantljike bobica je stvarno puno , vecinom napravim duplu dozu i ako necete da imate tri dana crvene ruke koristite rukavice !
    Nazdravlje :)

  • Anonimno says:
    20. srpnja 2013. u 17:01

    Samo nedovoljno zrele bobice su otrovne , ovakve kao na slici NE !!! 100% provjereno :)

  • PeteBarbu says:
    23. srpnja 2013. u 23:02

    ok,ali kako se meri 3 L bobica?? hvala :D

  • Anonimno says:
    5. kolovoza 2013. u 20:48

    Kako se mjeri 3l bobica :
    pa vrlo jednostavno , uzmes posudu od 3l i napunis je do vrha ili 3 puta po 1l ili kak vec hoces !!!

  • lucius says:
    13. kolovoza 2013. u 19:02

    Kod bobica su otrovne koštice. Zato se obavezno trebaju pasirati za bilo koje proizvode.

  • Anonimno says:
    15. kolovoza 2013. u 09:18

    Kako se pravi sirup ili sok od bobica bazge? Hvala unaprijed!

  • Vesna says:
    31. kolovoza 2013. u 21:21

    1 kg bazginih boba prokuhati u 6 l vode. Procijediti. U vrući sok dodati 6 kg šećera, 1 limuntus,1 konzervans i 2 bočice arome (najbolja je marelica, može višnja, jagoda, malina ...). Miješati dok se sve ne otopi, a sirup postane gust. Uliti u flaše, kanistere (ako radite veću količinu) ili sl.

  • Anonimno says:
    2. rujna 2013. u 16:59

    Mogu li se zrele bobice sušiti za čaja?

  • Anonimno says:
    26. listopada 2013. u 05:30

    Bazga se zbog mnoštva lijekovitih spojeva (esencijalna ulja, flavonoidi, glikozidi, triterpeni, steroli, tanini. karotenoidi, vitmani c, itd) koristi u mnogim narodnim medicinama za liječenje raznih infekcija, detoksikaciju, jačanje imuniteta, spuštanje temperature, te kod prehlade, gripe, upale grla, sinusa, bronha , te nekih kožnih probleme, npr. akni. S druge strane svi zeleni dijelovi biljke (listovi, peteljke, kora) su opasni, jer sadrže neke otrovne alkaloide i cijanogene glikozide ( koji se pod djelovanjem enzima pretvaraju u cijanovodičnu kiselinu koja dalje stvara soli cijanide), te ih treba izbjegavati. Iste cijanogene glikozid u manjoj mjeri sadrže i cvijetovi bazge koji su zbog mnogih korisnih spojeva lijekoviti, ali ih se ne smije koristiti u velikim količinama. Bazgin plod se koristin isključivo zreo i prokuhan, u suprotnom u večim količinama izaziva povraćanje, proljev i mučninu. Osobe koje imaju autoimune bolesti (npr. reumatoidni artritis, lupus, multiplu sklerozu) ne smiju koristiti preparate od bazge, jer im se stanje može pogoršati, a bazgini preparati poništavaju ili smanjuju i djelovanje imunosupresorskih lijekova. Osobe koje piju diuretike također ne bi trebale koristiti bazgu, jer može dovesti do pojačanog izlučivanja tekućine, pa postoji mogućnost dehidracije. Ne bi je trebale koristiti ni trudnice, jer nije još napravljeno dovoljno istraživanja da se sa sigurnošću može utvrditi kako neće imati štetno djelovanje na plod ili izazvati prekid trudnoće ili neke komplikacije. KOd nekih osoba bazga može izazvati i alergijske reakcije, pa i na to treba pripaziti. Također se ne preporučuje uzimanje preparata od bazge na duži vremenski rok, te se savjetuje da se preparati ne koriste duže od 5 dana zaredom. Kod upotrebe bilo kojeg lijeka ili biljke trebate se dobro informirati i obavezno proučiti INDIKACIJE (kod kojih stanja se lijek koristi), KONTRAINDIKACIJE (kod kojih stanja se lijek ne preporučuje koristiti), INTERAKCIJE (međudjelovanje s drugim lijekovima, te pićem ili hranom, a što može smanjiti ili pojačati učinak lijeka), DOZIRANJE i NAČIN PRIMJENE LIJEKA. U suprotnome se može dogoditi da od korištenja lijeka ili biljke bude više štete nego koristi. Na internetu iimate mnogo stranica s područja medicine, farmacije i fitoterapije s kojih možete skinuti sve potrebne informacije. Preporučujem izbjegavati stranice na kojima nema navedenih kontraindikacija, interakcija i doziranja. Najbolje je o svemu se savjetovati sa svojim doktorom. Nadam se da vam je ovo koristilo :)

  • Licanka says:
    29. svibnja 2014. u 09:31

    Bas vam hvala na ovom opsirnom opisu,ja imam SLE (sistemski lupus) a bazgu pravim svake godine i cvijet i bobice,pa moram priznat da nisam primjetila da mi se bas od nje pogorsa bolest ,nemogu zamislit da je nebi smjela pit :( obozavam taj sok :)

Objavi komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove bloga Prirodni Lijek. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Blog Prirodni Lijek zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.