petak, 6. rujna 2013.

Sok od krompira - Čudesni lijek nadohvat ruke

Sok od krompira
Sok od krompira


Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, no unatoč tomu prevladava mišljenje da se krompir ne smije konzumirati sirov.

Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

Od zabluda vezanih uz konzumaciju krompira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je prije uporabe nužno oguliti, jer je ljuska krompira otrovna.

Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krompira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje.

Ono što jest opasno je nedozreo krompir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krompir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu -  toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krompira.

No, možete ga se lako riješiti tako da prije uporabe uklonite dijelove ljuske s klicama (''očima'') i pozelenjenu koru.

Krompirom protiv mnogih teških bolesti


O ljekovitosti krompirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje poput Ivana Lesingera i dr. Jovana Tucakova.



Lesinger smatra da je krompirov sok prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice.


U tu svrhu preporučuje uzimati po jednu žlicu soka krompira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

U terapiji čira želuca i dvanaesterca savjetuje svakodnevno uzimati pola dcl krompirova soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.

Dr. Jovan Tucakov tvrdi da sok od krumpira ima blagotvoran utjecaj na snižavanje razine šećera u krvi, kao i u liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških
oboljenja poput emfizema.

Budistički svećenik Tomizawa, autor knjige ''Put do zdravog života: raka se ne treba bojati'', tvrdi da svakodnevno ispijanje dva dcl soka od krompira može uvelike pridonijeti izlječenju od raka i drugih teških bolesti.

Učinkovitost krumpira u suzbijanju karcinoma postupno se dokazuje i u znanstvenim istraživanjima.

Profesor Kagamin s medicinskog sveučilišta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krompira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa.

Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj.
Sok krumpira također se primjenjuje kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka.

U zadnje vrijeme krompir sve više dobiva na važnosti kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog tlaka, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.

Neovisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.

Također, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.

Osjećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uvečer popijte sok napravljen od jednog krompira srednje veličine, jedne mrkve i jabuke, i u roku od dva tjedna ponovno ćete biti u formi.

Blagodati krompirova soka:
  • jača imunitet
  • čisti organizam od otrova
  • njeguje problematičnu kožu
  • koristi se kao dio terapije protiv raka
  • pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • pomaže kod bolesti jetre i bubrega
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti

Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata.

Konzumirate li krompir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unijet ćete u organizam niz vrijednih sastojaka poput ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka.

Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krumpiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.

Između ostalog, vrlo je djelotvoran u njezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera.

Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži velik udio C vitamina i škroba, hrani kožu i sprečava njezino starenje.

Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore.

Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krompira redovito masirati kritična mjesta.

Priprema soka:

Sok od krompira vrlo je jednostavno napraviti. Prije svega, krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore.

Potom ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. U  tu svrhu možete uporabiti i sokovnik.

Sok uvijek pijte svježe pripravljen, a radi poboljšanja okusa možete ga pomiješati s voćem i povrćem po izboru, primjerice jabukom i mrkvom, sokom od limuna ili medom.



28 komentari:

  • Anonimno says:
    6. rujna 2013. u 19:01

    Pa valjda nisu ludi , ovi , sto su pisali ali sam i ja cuo za dobijanje temperature .

  • Anonimno says:
    6. rujna 2013. u 19:42

    Mogu Vam reci da se slobodno moze piti iscedjeni sok od friskog krompira, veoma je koristan tj. lekovit, ja ga takodje pijem i nema nikakve temperature , veliki pozdrav!

  • Anonimno says:
    6. rujna 2013. u 23:50

    Da li ovaj sok smeju da piju mala daca?

  • Anonimno says:
    8. rujna 2013. u 09:08

    Sta reci na ovo nego da svi probate,ako vam ne odgovara ne konzumiraj dalje.Al moje misljenje je;vecinom friski proizvoda od voca I povrca je zdravo konzumirat.I sami mozete da dostignete saznanje za svaku vrstu voca I povrca ako se imalo razumijete koristenje kompjutera.Ja nisam to probo al evo upravo mislim da pripremim sok od "KROMPIRA' da bi se I sam uvjerio uvijerio.Lijep pozdrav za sve.

  • Anonimno says:
    8. rujna 2013. u 09:27

    Evo upravo sam bio na stranici"FRESH POTATO DRINK' I to je istina da mozete konzumirat frisak "KROMPIR" I da vam nece naskodit kako pojedini navode za povecanje temperature ako koristite frishak krompir.Pozz.

  • Anonimno says:
    8. rujna 2013. u 10:09

    za ishranu treba koristiti zreli krompir i krompir bez klica,jer u nezrelom krompiru i klicama ima dosta alkaloida solanina koji ima toksicno (otrovno) dejstvo po zdravlje!!!

  • Cvetka Stevanovic says:
    8. rujna 2013. u 22:49

    Da, slažem se da je sok od krompira zdravilen.I Slažem se s tim da diže sirovi krumpir temperaturo.Da pa je krompirjrv sok za iscjeljivanje je potrebno naribat krumpir i proći kroz gazu da se odvoji škrob, koji se nalazi u krumpiru. I tek onda popiti.

  • Anonimno says:
    9. rujna 2013. u 16:17

    ne,ne i ne.nisu ludi.ja sam ga pila i pila,baš kako ovdje piše.treba samo izbaciti zelenkasti dio klice i ljuske od krompira.to je to!

  • Anonimno says:
    9. rujna 2013. u 22:20

    oduvijek je bila priča,ako želiš dobiti temperaturu(da izbjegneš školu)pojedi sirov krompir...ali skida temp.kao oblog na stopala.

  • Anonimno says:
    11. rujna 2013. u 11:38

    Nemam lanenu krpu. Moze li se procjediti pomocu gaze?

  • Anonimno says:
    14. rujna 2013. u 17:26

    Ako jedes prijesan krumpir dobiješ temperaturu, ali piti sok od krumpira je nešto drugo, zato se traži da se procijedi kroz lanenu krpu

  • Anonimno says:
    20. rujna 2013. u 22:45

    Boze moj dragi kako ne citate nego vidim koliko se postavljaju ista pitanja ljudi moji.

  • Anonimno says:
    23. rujna 2013. u 04:48

    ja sam pocela piti sok od krompira prije tri dana I vec se osjecam puno bolje nemam vise bola u stomaku

  • Anonimno says:
    3. listopada 2013. u 23:56

    super ste al me interesuje samo koji krompir se uzima

  • milan dreković says:
    18. listopada 2013. u 14:37

    Pa i jasam probao da dignem temperaturo,pojeo pola sirovog krompira...ali ni makac,pa nema ni bolovanja,sledi još par ljutih pa na posao.

  • Anonimno says:
    27. listopada 2013. u 11:16

    dali smiju djeca da piju taj sok od krompira da im imunitet poboljsam da se pripreme za zimu ?curica stara 7god i beba od 1god ....unapred hvala

  • Anonimno says:
    9. studenoga 2013. u 23:55

    Ako nema lanena krpa kako treba cjediti .ja i ne znam sta je lanena krpa

  • Zorica says:
    21. studenoga 2013. u 08:54

    Moze li se sok napraviti u sokovniku?

  • Autor je uklonio komentar.
    Zorica says:
    21. studenoga 2013. u 08:57

    Autor je uklonio komentar.

  • Ljubinka says:
    21. studenoga 2013. u 15:48

    Ko ima sokovnik -3-krompir kroz mašinu -još možete dodati pola jabuke ili mrkve-šargarepe dobijete 200ml...soka.- Sok je super ....dobar je u sprečavanju bolesti - jačanju imuniteta- U sebi sadrži: vitamin B1 i C ,minerale, proteine... Popijemo ujutro i naveče.. SOK je dobar kao preventiva za VISOKI PRITISAK, SRČNO KAP -ARTERIOSKLEROZO -CIROZO JETRA -UMANJUJE NAPETOST.....

  • Berta Fatso says:
    4. prosinca 2013. u 09:37

    Zanimljiv recept, nisam još imala prilike ovo probati, da li je nekome pomogao kod liječenja gastritisa te je li uspio.

  • Anonimno says:
    4. prosinca 2013. u 13:36

    Lično sam izazivao temperaturu jedući svijež krompir u JNA 1996 god. u Batajnici jer je bila veoma naporna vježba i velika hladnoća pa sam "HITNO" smješten u stacionar radi visoke temperature, moralo se pa se ljudi snalaze kako ko umije. ;)

  • Anonimno says:
    21. siječnja 2014. u 23:11

    pa ima svko kod kuce cistu kuhinjsku lanenu krpu i preko nje si ocijedite sok..

  • Anonimno says:
    19. veljače 2014. u 23:57

    ko nije siguran neka proba pa uvericese vajda preziveke


  • Anonimno says:
    20. veljače 2014. u 00:28

    Moj sin voli da jede sirov krompir nikada mu to nije izazvalo tempetaturu.Jede sirovi krompir od svoje prve godine sada ima pet godina i jos voli da pojede sirov krompir .

  • artist says:
    25. ožujka 2014. u 23:53

    Imala sam bolove u želucu, počelo je i da me peče pri jedenju neke hrane i to je trajalo 2 - 3 godine. A onda me jedno jutro zaboljelo, čak i pri ustajanju iz kreveta. Pošto sam već bila čula za krompirov sok, jednostavno sam to jutro odlučila da ga popijem. Oprala sam dva osrednja krompira, ubacila u sokovnik i ne kolebajući se popila na ex. To sam radila dvije sedmice, svako jutro na tašte, a tegobe a želucem su nestale kao rukom odnesene. Prošlo je već tri godine, ja se osjećam potpuno zdravo, a želudac me od tada, nikada nije zabolio. Taj postupak svake godine ponovim, onako čisto preventivno (nekada dodam i jabuku ili limun sa krompirom).

  • Anonimno says:
    31. svibnja 2014. u 21:46

    Pola godine uzimam sok jednog krompira uvece. Godinama sam pila Ranisan, od momenta kad sam pocela sa sokom od krompira, nisam popila ni jednu tabletu. Preporucujem svima koji imaju gastritis da piju ovaj sok.

  • Anonimno says:
    13. lipnja 2014. u 08:32

    ok

Objavi komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove bloga Prirodni Lijek. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Blog Prirodni Lijek zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.